Siirry pääsisältöön
  • WSS-ryhmä

WSS-ryhmä

Edistyneitä langattomia teknologioita älykkäisiin sovelluksiin

Langattomien anturijärjestelmien ryhmä (Wireless Sensor Systems group) tutkii ja kehittää langattomia anturiverkkoja, langatonta automaatiota ja näiden sovelluksia.

Monitieteinen tutkimusryhmä koostuu eri laitosten tutkijoista Aalto-yliopistossa, ja ryhmä tekee laajaa yhteistyötä muiden yliopistojen sekä yritysten kanssa Suomessa. Vuodesta 2003 tutkimusryhmä on yhdistänyt langattoman tietoliikenteen, datafuusion, säädön ja systeemiosaamisen tietotaidon luotettavien, langattomien, reaaliaikaisten anturijärjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa, esimerkiksi automaatio- ja monitorointisovelluksissa. 

Tavoitteet

Uskomme, että langattomien anturiverkkojen toiminta on sovellusriippuvaista ja niiden tietoliikenne olisi kehitettävä yhdessä anturitiedon käsittelyn kanssa. Keskitymme langattomien anturiverkkojen tietoliikenneprotokollien, anturien signaalinkäsittelyn, datafuusion, ja automaatiosovellusten yhteydessä myös säätöalgoritmien, yhteissuunnitteluun. Huomiomme keskittyy siis langattomiin anturijärjestelmiin eikä ainoastaan tietoliikenneverkkoihin.

Tarkka näytteistyksen ja säätötoiminnan ajoitus ovat tärkeitä monissa käytännön mittaus- ja säätösovelluksissa. Myös anturijärjestelmän luotettavuus on kriittinen tekijä. Tyypillisesti energian kulutuksen, ajoituksen tarkkuuden, luotettavuuden ja sovelluskohtaisen suorituskyvyn (kuten estimointitarkkuuden, säädön suorituskyvyn jne.) välillä on tehtävä kompromisseja. Täten pyrimme löytämään sopivan tasapainon kullekin sovellukselle.

Langattomien anturiverkkojen tutkimusryhmän näkemys ja tavoitteet voidaan esittää lyhyesti:

  • Sovelluskohtainen yhteissuunnittelu
  • Luotettava ja oikea-aikainen toiminta
  • Älykkäät anturifuusion ja tietojenkäsittelyn menetelmät

Ryhmän tutkimusta esitellään laajemmin englanninkielisillä sivuilla.